Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Akvarijumi za ribice kroz istoriju

Istorija akvarijuma za ribice

Uzgajališta ribica potiču od davnina, još iz rimskog perioda . Pre oko dve hiljade godina u Kini su počeli da se gaje šarani ( Carassius ) kako bi se postigla atraktivnija boja, dužina peraja i kasnije selekcijom veći broj delova repa pod budnim okom cara. U isto vreme, Rimljani su gradili slatkovodna jezerca za tovljenje konzumne ribe. Mnogo pre nego što su Egipćani držali ribu u barama i čak reprodukovali krokodile iz verskih razloga. Japanci su se, sa svoje strane, fokusirali na Ciprinus carpio do razvijanja onoga što danas znamo kao „koi šarani“ koje su čuvali u velikim loncima od gline. Bilo u ukrasne ili prehrambene svrhe, ono što danas znamo u svom korenu ima iste principe koji su imali ljudi iz nekih pradavnih vremena od kojih se danas mnogo razlikujemo.

Cena akvarijuma, prvi deo

Cena akvarijuma na jednom odabranom primeru

U ovom članku pokušaću da objasnim ono što zanima mnoge koji se odlučuju za kupovinu akvarijuma, posebno razumevajući poziciju onih koji se prvi put nalaze u toj situaciji.
To što ste recimo početnik u akvaristici, ne znači da je ispravan rezon tražiti „akvarijum za početnike“ ili tražiti varijante po sistemu „da probam kako to meni ide, pa ako ide videću dalje, ako ne ide nisam puno uložio“
Akvarijum, oprema koja ide uz njega i živa bića, pre svega ribice u njemu ne prepoznaju vas kao početnika ili iskusnog akvaristu, pravila su ista za sve. Iz dugogodišnjeg iskustva prodaje akvarijuma, mogu reći da pored sve moguće zbunjenosti oko terminologije vezane za akvarijume, početnici imaju tu prednost da

Održavanje Tetra kugle za ribice

Kugle su oduvek bile primamljive kao posuda atraktivnog sfernog oblika za držanje ribica. Od kako je kugli od tad postoji i problem da se u takvoj sfernoj posudi organizuje filtracija, kao i da se takva kugla pravilno osvetli.

Tetra Globe kugle za akvarijume su prvi smisleni proizvod ovog tipa na našem tržištu, jer je oprema uklopljena u skladnu celinu i umnogome olakšava održavanje tako malog akvarijuma, kome ne možemo pristupiti kao običnom prizmatičnom akvarijumu. Čak iako mala od svega 6,8 litara ova kugla pruža razne mogućnosti za uređenje, kao i raznovrsne kombinacije malih organizama. Nešto od toga je dato u samom opisu proizvoda, a u ovom odvojenom tekstu ćemo se zadržati na održavanju ove kugle, kako bi sve vreme bila atraktivan objekat posmatranja.

Da li kupiti fabrički akvarijum ili praviti po meri

Fabrički ili pravljeni akvarijumi i zasto su često fabrički akvarijumi bolji izbor. Kada kažemo pravljeni, mislimo na akvarijume koje možete naručiti po vašim dimenzijama I naše ili nečije druge proizvodnje.

Česta dilema se stavlja pred početnika u akvaristici, pa čak I malo iskusnije,  pri odluci da se obezbedi prvi ili još neki akvarijum.

U ovom tekstu ćemo objasniti na šta sve treba da obratite pažnju prilikom izbora vašeg novog akvarijuma I koji su parametri kojim treba da se vodite.

Tehnicke razlike između fabričkih i pravljenih akvarijuma.

Tipovi akvarijuma

Ako ste se odlučili da sebi priuštite akvarijum, prva stvar o kojoj se razmišlja je pogodno mesto.

Akvarijum u tom smislu može biti nezavisno izdvojen sa svojim postoljem i kao poseban komad nameštaja i to je procentualno najčešči slučaj. U našoj ponudi su i gotovi fabrički akvarijumi sa fabričkim postoljima, ali ih i izradjujemo po naručenim dimenzijama.

Primer na slici ispod fabričkog akvarijuma sa postoljem:


Sve popularnije u poslednje vreme i sa punom funkcionalnošću, akvarijum može stajati na zidu (vidi: plazma akvarijumi). 

akvarijumi

Cena akvarijuma (zalepljen akvarijum sa ojačanjima) kreće se od 0,6 e po litru (mašinski obradjene ivice stakla, Soudal silikon). Cena akvarijuma sa poklopcem (crno ili belo staklo visoki sjaj) bez opreme kreće se od 0,8e po litru. Prethodno, sa profesionalnom opremom (LED rasveta, filteri...) kreće se od 2e po litru. Profesionalno izveden akvarijuma - po sistemu "ključ u ruke" kreće se od 5e po bruto litru zapremine (komoda, profi oprema, uredjenje akvarijuma sa svom dekoracijom, pesak, drvo, kamenje i biljke)). Ribice nisu uključene u cenu. Cena plazma akvarijuma sa 3D pozadinom i montažom na zid kreće se od 600e po metru dužnom i o njima saznajte više OVDE

Save

Save

Save