0,00 RSD
0,00 RSD

Održavanje Tetra kugle za ribice

Objavio: Mladan, 30/11/2021

Kugle su oduvek bile primamljive kao posuda atraktivnog sfernog oblika za držanje ribica. Od kako je kugli od tad postoji i problem da se u takvoj sfernoj posudi organizuje filtracija, kao i da se takva kugla pravilno osvetli.

Tetra Globe kugle za akvarijume su prvi smisleni proizvod ovog tipa na našem tržištu, jer je oprema uklopljena u skladnu celinu i umnogome olakšava održavanje tako malog akvarijuma, kome ne možemo pristupiti kao običnom prizmatičnom akvarijumu. Čak iako mala od svega 6,8 litara ova kugla pruža razne mogućnosti za uređenje, kao i raznovrsne kombinacije malih organizama. Nešto od toga je dato u samom opisu proizvoda, a u ovom odvojenom tekstu ćemo se zadržati na održavanju ove kugle, kako bi sve vreme bila atraktivan objekat posmatranja.

VODA za kuglu

Često kupci žele uz kuglu da kupe odmah ribice. I to je praktično moguće, tako što uz kupljene ribice obezbedimo svu količinu već pripremljene akvarijumske vode, koja se naliva u prvom punjenju. Ta voda iz radnje je bakteriološki spremna, u njoj već ima nešto korisnih bakterija, a dobro je da zamolite i naše prodavce za malo peska iz nekog našeg akvarijuma, koji je dosta bogatiji korisnim bakterijama.

Bez obzira na to korišćenje 2 preparata je krajnje preporučljivo i to kondicionera za vodu i kulture korisnih bakterija u bočicama. (Kondicioneri: Sera Aquatan ili Easy Life FFM, bakterije: Easy Life Easy Start ili Sera BioNitrivec). Ukoliko ste se odlučili za ovaj ubrzan proces sa našom vodom, hranite vaše ribice minimalno, svaki drugi dan prve 2 nedelje minimalno, jer filter još nije formiran kako treba, pa nedovoljna količina bakterija ne može preraditi otpad koji nastaje od ribljeg urina i izmeta. Manje hranjenje znači i manje otpada za preradu. Ribice neće uginuti od gladi, ali od nagomilavanja opasnih azotnih jedinjenja koje neformiran filter ne može da obradi je povećan rizik. Ovu metodu formiranja akvarijuma, možete primeniti i na bilo koji drugi mali akvarijum.

Akvarijumska kugla je otvoreni akvarijum, što znači da vremenom može da se pojavi trag od kamenca u krugu koji određuje nivo vode. Da bi se ovo izbeglo i da bi se kasnije smanjilo čišćenje toga, preporučljivo je da koristite meku vodu, koja je osim zbog navedenog i bolja za život ribica i biljaka. Kod nas možete kupiti meku vodu (dejonizovanu, iz RO uređaja) po ceni od 15 din po litru (ponesete balon za točenje), možete koristiti ROSA, Odmenska ili neku drugu vodu na kojoj stoji da je voda sa niskim sadržajem rastvorenih soli, u našem slučaju nas zanima nizak sadržaj Ca++ (kalcijum jona, koji je odgovoran za stvaranje kamenca). Ukoliko formirate akvarijum postupno, bez naše vode, vaša prva voda može biti neka takva meka voda. Koristite opet gorenavedene preparate i sačekate par dana za ubacivanje prvih živih organizama.

Voda iz običnih kućnih filtera za vodu, nije voda kojoj je skinut kalcijum, to mogu da rade samo jonoizmenjivački aktivni filter mediji ili membrana od reversne osmoze, što jeftini uređaji za filtriranje vode ne sadrže, oni skuplji verovatno da. Voda se menja u kugli, otprilike 30-40% nedeljno. Izvadite toliko vode iz kugle, naspete svežu vodu i koristite kondicioner za vodu (ako je to česmenska voda obavezno, ako je flaširana ili obrađena na pogodne načine nije nužno). Ako i promenite 2 puta vodu nedeljno nećete pogrešiti, svako osvežavanje prija vašim ljubimcima.

SVETLO U Tetrinoj kugli ugradjena je LED rasveta srazmerne jačine veličini kugle. Svetlo ne bi trebalo da je upaljeno duže od 12 sati. Prekomerno svetlo dovešće do prekomerne pojave zelenih algi po staklu. Kako se u akvarijum kugli ove alge teže skidaju, treba voditi računa o svetlu, kao i o redovnim premenama vode, ali i o ubacivanju organizama koji skidaju alge sa stakla. S obzirom na to da većina algara raste prevelika za veličinu ovog malog akvarijuma, naša preporuka su puževi Nerite i to Dunavske Nerite, 5-6 komada. Ti puževi su odlični algožderi. Možete ubaciti i jednu veću Neritu, poput Nerita Zebra ili Black Helmet. Ipak ako po staklu ima tragova algi, koristite Tetra maramice za ribanje stakla Tetra Easy Wipes. To je pakovanje od 10 maramica i proizvod možete pogledati OVDE.

Ako ste zapustili vašu kuglu i navedene metode ne pomažu jer je alga srasla za staklo, nikakav problem. Ispraznite vašu kuglu, sačuvajte vodu koja je bila unutra i operite stakla uz upotrebu sunđera za pranje sudova i neke slabe kiseline u kom slučaju koristite rukavice. Nakon što ste isprali kuglu, možete vratiti pesak, dekoraciju i vodu koju ste sačuvali uz dodatak sveže kao kod zamene vode.

Filter

Proizvođač je predvideo promenu kertridža za filter na svakih mesec dana, to može biti nedelju dve duže. Ako perete taj kertridž, operite ga u vodi koju ste izvadili iz akvarijuma, ne pod česmom, kako bi se zadržalo nešto korisnih bakterija na njemu. Ribice hranite umereno, jednom dnevno. Ako ste preterali sa hranom i hrana vuče se po dnu, usisajte je tankim crevom, kao i ostali otpad od otpalog lisca i sl. U ovoj kugli možete dakle držati i prave kao i plastične biljke. Ako su to prave biljke birajte nezahtevne manjeg rasta, poput Anubis nana petite, malih vrsta cryptocoryne, sagittaria subulata, mahovina i sl. Ne zaboravite da su prave akvarijumske biljke svojevrstan filter za svaki pa i ovaj akvarijum, jer koriste deo otpada koji proizvode rbice.

Pročitajte i članak: Akvarijumi za ribice kroz istoriju

Besplatna dostava
za porudžbine od 12000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu